http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 5. februar 2013

Sjokoladekake med appelsin

En ekte, god og gammeldags sjokoladekake. Appelsin gjør den frisk i smaken.
Når du skal spise sjokoladekaken, så la den stå i romtemperatur en halv times tid. Den kan oppbevares kaldt, men er ikke like god på smak om du tar den rett fra kjøleskapet og spiser.

Du kan pynte den med lakrisbåter, marsipanfigurer, sjokoladebiter eller bringebær, eller spise den som den er.
 


1 kake, passer til en rund form 20 cm i diameter:

50 g meierismør
2 egg
150 g sukker
1 - 2 appelsiner (det avhenger av om de er saftige eller ikke. Du skal rive skall av den ene pluss at du skal presse ut 1 dl appelsinsaft)
150 g hvetemel
2 ss bakekakao, vanlig kakao går helt fint
2 ts bakepulver

Fyll:
150 g meierismør (la det ligge i romtemperatur så det blir mykt til du skal lage fyllet)
200 g melis
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
Litt sterk kaffe (ca 1/2 dl, du kan bruke pulverkaffe og varmt vann)
Litt sherry kan du også ha i, men det kan også sløyfes

Kaka:
¤ Varm ovnen til 175 grader.
¤ Smelt smøret og avkjøl det litt.
¤ Pisk egg og sukker i en bakebolle til eggedosis. Her må du helst bruke håndmikser, men pisker du for hånd må du piske i bortimot 10 minutter, iherdig.
¤ Tilsett det smeltede smøret.
¤ Vask appelsinene.
¤ Riv skallet av den ene og tilsett det revede skallet i bakebollen.
¤ Press appelsinene for 1 dl saft som du også tilsetter i bollen.
¤ Bland hvetemel med bakepulver og kakao og tilsett det i bakebollen.
¤ Bland sammen røra godt. Pass på at det ikke blir klumper i røra.
¤ Smør en rund form (en form med løs bunn) med smør slik at både bunn og kanter er smurt.
¤ Fyll røra i forma.
¤ Stek den midt i ovnen i 25 - 30 grader. I min ovn er kaka perfekt stekt etter 28 minutter. Bruk en pinne og stikk ned i kaka etter 25 minutter. Henger det røre med pinnen når du drar den opp igjen så må kaka stekes litt lenger. Ikke stek den for lenge. Da blir den tørr. Det blir ikke godt.
Det er bedre at den er litt rå enn at den er for tørr.


¤ Ta kaka ut av forma og avkjøl den på en rist.
Kaka er fin å fryse, men jeg anbefaler at du fryser den uten fyll. Det går raskt å lage fyll og montere kaka når den tid kommer.

Fyllet:
¤ Ha mykt smør, melis, vaniljesukker, kakao og litt kaffe i en bolle.
¤ Rør det sammen. Tilsett mer kaffe hvis fyllet virker tørt. Det skal kunne smøres på kaka.
¤ Smak til med sherry hvis du vil. Det smaker godt, men blir ikke så barnevennlig...

Montering:
¤ Del kaka i to og smør halvparten av fyllet på den ene delen.


¤ Legg den andre halvdelen oppå.


¤ Smør resten av fyllet over kaka.
¤ Pynt med noe av det forslåtte eller spis den som den er. Den har godt av å stå å trekke litt før den spises.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar